Kulinaria
Racjonalne i prawidłowe odżywianie to podstawa naszego dobrego samopoczucia, zarówno fizycznego jako psychicznego. Składnikiem pożywienia niezbędnym do normalnego funkcjonowania organizmu jest mięso - źródło licznych substancji odżywczych, a przede wszystkim:
• białka zawierającego aminokwasy,
• nie występujących w pokarmach roślinnych witamin z grupy B, witaminy B12, witamin A i D,
• związków mineralnych zawierających biopierwiastki.
Mięso może zawierać od 23% białka (piersi indyków i kurcząt) do około 12% w średniotłustej wieprzowinie. Zawartość tłuszczu zależna jest od rodzaju mięsa i średnio wynosi:
• od 40-50% - tłusta wieprzowina,
• do około 10% - mięso z piersi indyków i kurcząt.
Normy żywieniowe zalecają dostarczenie organizmowi 0,9-1 grama białka na kilogram masy ciała, a w tym 35 do 50% białka pochodzenia zwierzęcego.
Dominującą pozycję w strukturze spożycia mięsa w Polsce zajmuje wieprzowina (ok. 60%), mięso drobiowe stanowi ok. 25%, a wołowe - ok. 10%; udział mięsa baraniego, koziego, króliczego, końskiego oraz dziczyzny nie przekracza kilku procent.