Naturalnie dla Ciebie

Cielęcina

Cielęcina to delikatne mięso o jasnoróżowym kolorze i lekko kwaśnym zapachu, które prawie nie zawiera tkanki tłuszczowej.Jest lekkostrawna, chudsza od wołowiny i wieprzowiny. W Polsce spośród gatunków czerwonego mięsa jest najbardziej ceniona ze względu na walory odżywcze i smakowe.


Cielęcina to mięso cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy.
- Najlepsze jest to, które pochodzi od zwierząt 4-8-tygodniowych karmionych mlekiem.
-  jest niskokaloryczna i chuda . Dla porównania 100 g  łopatki cielęcej to ok. 105 kcal i 2, 8 g tłuszczu, a wieprzowej – 259 kcal i 21 g tłuszczu.
-  zawiera mało nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają swój spory udział w rozwoju miażdżycy i niedokrwiennej choroby serca.
 - jest dobrym źródłem białka, łatwo przyswajalnego żelaza, cynku,  i witamin z grupy B. Szczególnie dużo  zawiera witaminy B2 (ryboflawina)  i B12 (kobalamina).


Najsmaczniejsze kawałki cielęciny to udziec (dzieli się na frykanda), górka, nerkówka. Udziec nadaje się na sznycle, steki, zrazy, pieczeń, górka  na kotlety, nerkówka na pieczeń i do duszenia.  Mostek warto upiec z nadzieniem, łopatkę udusić lub przeznaczyć na kotlety mielone. Można je też zrobić z karku. Natomiast mięso z nóżek najlepiej zrobić w galarecie. Smakują wybornie, a są znacznie chudsze od wieprzowych.   

logo logo logo

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:

Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Nazwa operacji: Promocja produktów wytwarzanych zgodnie z systemem jakości Jakość Tradycja oraz Systemem Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP realizowaną w ramach poddziałania „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym” w ramach Programu. Cel operacji: Cała operacja ma na celu pogłębianie wiedzy i świadomości konsumentów, zwiększenie rozpoznawalności i poprawę wizerunku kiełbasy chłopskiej z Mościbród, wieprzowiny z rasy Wielka Biała Polska i ekologicznych indyków rzeźnych oraz systemu „Jakość Tradycja” oraz Systemy Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP Nazwa działania: Działanie 3 Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych poddziałanie 3.2 Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych przez grupy producentów na rynku wewnętrznym.